Bästa medicinen för magen

Inget gör min mage gladare än att få sin dagliga dos av fermenterade grönsaker. Supergott, supernyttigt och så enkelt och roligt att göra. Varierar innehållet lite efter tillgång och vad jag känner för. Idag blev det vitkål och morot. Tillsatte också lite ingefära. Ska bli spännande att se vad den gör för smaken.

Till 5 dl färdig blandning använder jag;
400 gram grönsaker och
en tesked rent himalayasalt
(dvs salt utan tillsatser).

Börja med att hacka/strimla grönsakerna. Blanda med saltet och låt stå i ca 30 minuter så att vätskan kan börja släppa. Krama sen med händerna eller, som jag, använd en potatisstomp för att pressa ur ytterligare vätska. Sen är det bara att fylla en burk (5dl), med tättslutande lock, och pressa ner innehållet med till exempel en slev eller sked så att det inte blir några luftfickor.

Låt burken stå övertäckt i rumstemperatur ca 10 dagar. Jag lättar lite på locket en gång morgon och kväll tills det ”pyst” klart. Sen får den stå minst 7 dagar till innan jag börjar äta av den (ska visst smaka ännu godare om den får stå längre men så länge har inte jag klarat att vänta, hehe). Öppnad burk förvarar jag i kylskåp.

Lycka till och njut! / Johanna