Skål…

… för mina två nya bästa vänner, den syrade vetedrycken Rejuvelac och Vetegräset! Känns som att komma hem.

Det är min passion att utforska livets alla möjligheter, på alla plan. Hälsa och näring är förstås en stor del av det. Äntligen har jag släppt taget om dyra kosttillskott där jag inte har full kontroll på vad jag stoppar i mig. Nu inhandlar jag istället 5 kilo ekologiska vetekärnor, av min lokala leverantör, för endast dryga hundralappen (räcker i månader) och är med i hela processen att skapa bästa medicinen för magen, från kärna till färdig produkt. Såå tillfredställande! Varje kväll när jag kryper ner i sängen längtar jag till nästa dag då jag får mixa min morgonsuperdrink, laddad med nyttiga bakterier, klorofyll och näring.

Rejuvelac dricker jag löpande under dagen och framför allt inför måltid. Så här gör jag:

Rejuvelac – Mjölksyrad dryck
2 dl vetekärnor
1-2 liter vatten
2 tsk honung

Jag använder bunke i rostfritt stål och täcker över med bivax- eller linneduk. Viktigt att se till att det inte är helt tätt utan kommer in lite luft.

Dag 1-3:
1. Skölj/tvätta vetet noggrant
2. Blötlägg i 12 timmar
3. Tvätta vetet igen
4. Sila bort vattnet
5. Skölj efter 12 timmar. Rör morgon och kväll tills det bildats groddar som är ungefär lika långa som vetekornet. Efter cirka två dygn är groddarna klara.

Dag 3-5:
1. Häll på vatten. Tillsätt honung
2. Syra i tre dygn. Rör morgon och kväll

Dag 6-7:
1. Sila av och häll upp på flaskor
2. Häll på nytt vatten på groddarna
3. Syra i två dygn. Rör morgon och kväll

Dag 8:
1. Sila av och häll upp på flaskor
2. Kompostera vetet

Vetegräset odlar jag som skott i en kruka i köksfönstret. Min morgonsuperdrink blandar jag efter behov och smak. Den här morgonen blev det mango, ingefära, lime, en nypa himalayasalt och förstås rejuvelac och vetegräs. Ren lycka med andra ord!

Allt gott / Johanna

2 Responses to “Skål…”

Author's gravatar

Tack för receptet! Detta vill jag prova! Så mycket hälsa i en sån liten vetekärna! Underbart! / Birgitta

    Author's gravatar

    Ja, visst är det häftigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait